zondag 30 augustus 2009

Vakantie Denemarken 2009

Denemarken 2009

Voor de foto's even kijken op:

Wij zijn op zaterdag 15 augustus naar Denemarken vertrokken. Het was toen warm in Nederland. De reis is spoedig verlopen. Alleen was het verder dan we gedacht hadden. We kwamen tegen acht uur aan op de camping Gesten in Gesten tussen Kolding en Veijen. Een heuvelachtige camping bij een boerderij van een Nederlandse familie Post uit Friesland. Zij zijn 8 jaar geleden verhuisd naar Denemarken. Ze hebben een mestkuiken-bedrijf die op een km. of 12 van de camping ligt. Ca. 1.5 jaar geleden hebben ze de boerderij met golfbaan en visvijver gekocht en zijn daar gaan wonen. Dus het werk op kippenbedrijf is 12 km. hiervandaan. Werken op de boerderij en dan ook nog deze boerderij erbij is echt wel een druk leven. Ze hebben 4 kinderen. De jongste (jongetje) ligt nog in de box en de
oudste (meisje) is 11 jaar. Daartussen zitten nog 2 jongens van 3 jaar en 9 jaar. Het kereltje van drie kwam regelmatig met het zusje langs bij de caravan. Toen we een keer juist zaten te eten kwamen ze weer langs. "Jullie eten??" zij de jongste. "ik ook eten" zij hij. Toen Erna vroeg of hij ook een boterham wilde zij hij "ja". Wat wil je er op? Kaas, vlees, jam, hagelslag of pindakaas. "PINDAKAAS" riep hij. En in nontime had hij de boterham op. Ook het meisje wilde wel een broodje pindakaas. Dat kenden ze nog van Holland maar kregen het in Denemarken weinig. Alleen als ze weer een keer naar Holland gingen namen ze weer een voorraadje mee. Maar in Denemarken is het niet in onze vorm te krijgen. De kleine kwam hierna regelmatig even langs voor een broodje pindakaas. En dat was hem ook wel aan te zien. Het was een stevig kereltje. En nooit vervelend. Op de camping heb ik een paar keer gevist maar nooit wat gevangen terwijl de forellen boven water sprongen naar vliegjes. Later hoorde ik van diverse kanten dat forel eigenlijk alleen goed bijt als het kouder is. Maar het is nu erg warm. Ook Deense vissers die dagelijks langs kwamen vingen niets. Er kwam nog een Nederlands echtpaar uit Zeeland waarvan de man regelmatig forel viste, en dus hier wel even een maaltje zou vangen. Wij zouden er dan ook een paar krijgen. We hebben helaas geen forel gegeten. Later is hij nog gaan zeevissen bij Frederica. Daar heeft hij wel gevangen. We kregen dus toch nog vis. Een paar zelf gerookte gepen. Voortreffelijk!! Alleen wat erg veel graat, maar de smaak was heerlijk. We hebben vanaf deze camping verschillende tochten gemaakt per auto en fiets en ook gelopen. We zijn een dagje naar Vejen (spreek je uit als Weijen) en Kolding geweest. Vejen zijn we veel vaker naartoe geweest omdat dat de dichtst bij zijnde plaats is met wat meer winkels. En ook de VVV is hier gevestigd. We hebben 4 fietsroutes opgehaald en een stuk of wat wandelroutes door de bossen in de omgeving. De fietsroutes waren de Noord-,Oost-, Zuid- en West-route. Allemaal routes van ca. 30 km. En dan moest je nog van de camping naar Vejen fietsen wat ook ongeveer een 10 km. was. Dus heen en terug zo'n 20 km. extra. 30 km. is maar een peulenschilletje dachten we, maar dat was wel even iets anders. Stevige heuvels en een stevige wind werkten ons tegen. En als je dan ook nog zo nu en dan even stopt voor een bezienswaardigheid of een kop koffie heb je de dag wel vol. Maar het is een prachtige omgeving. Erg glooiend, en je weet nooit wat er achter de volgende heuvel is.
De eerste fietstocht die gemaakt hebben was de Oost-tour. Deze ging van Vejen naar Andst - Store And St - Glistrup - Gesten Skov (Skov speek je uit als skow en is bos) - Gesten - Gamst en dan weer naar Vejen. En dan weer naar de camping. In Angst zien we de oude kerk in Romeinse stijl. Binnen is veel met graniet gewerkt. In het voorportaal van de kerk is een Romeinse grafsteen te zien uit 1150 met de reliëf van een echtpaar met een os. De toren met de ui is in 1592 gebouwd. In de kerk bevindt zich een prachtig doopfond en een kansel uit 1602. We rijden door de prachtige bossen van Glidstrup en Gesten naar Gesten. Ook hier staat een oude kerk in Romeinse stijl. De toren is van latere bouw. We rijden weer verder naar Gamst en komen daar langs het Gamst Legetoj Museum (Speelgoedmuseum) met 5 grote piramiden van kookpannen. Wegens verbouwing konden we er niet naartoe, maar wel een foto gemaakt van een paar wanden vol kookpannen (zie foto's).
De volgende tocht is de Noord-tour. Deze gaat van Vejen naar Revsing en Staushede Plantage (plantage is óók bos maar dan aangeplant) - Kellebeek Hügeln - Baekke - Hundsbaek Plantage - Laborg en dan weer naar Vejen. De tocht gaat door de prachtige bossen (plantagen). Dit zijn indertijd aangeplante bossen zoals je ook bij ons veel ziet. De Skov's zijn oorspronkelijke bossen. Denemarken was vroeger een dicht bebost gebied waar nu nog maar 30% van over is. Het is nu behoorlijk kaal. En de kleine stukjes bos die ze nog hebben zijn ze zuinig op. De boeren krijgen zelfs subsidie als ze een bossingel om hun land of boerderij aanplanten. Dit om de wind een beetje op te vangen. Een paar kilometer ten noorden van Bække komen we Hamborggård Stone tegen. Een vondeling van 50 ton die 15000 jaar geleden, in de ijstijd, van de Ålandseilanden naar het zuiden is gegleden. In dezelfde omgeving vinden we ook Klebækhøjene. Dat zijn 2 grafheuvels uit de bronstijd met een schuitvormige steengroepering met op de kop een rune steen. De 1,5 meter hoge rune steen heeft opschriften op twee verticale banden en is eigenaardig door de vele afkortingen die werden gebruikt. Ook voor de kerk in Baekke staan een paar rune stenen.

De volgende fietstocht is de Südtour. Deze gaat van Vejen naar Kongea, Knagemolle, Skodborg, Frihed Broen, Skibelund Krat,Skodborg Hus weer naar Kongea en dan weer terug naar Vejen. Een tocht die door het gebied gaat dat vroeger de grens was tussen Schleswig-Holstein en het Koninkrijk Denemarken. In Skibelund Krat komen we, op de nationale gedenkplaats, 10 tallen gedenkstenen tegen waarvan de imposante Magnussteen één van is. Op de achterkant van de steen staat: Magnus, Trots van twee rijken, laat God je koningsziel zien door de Noordse grenspaal opnieuw naar het zuiden te verplaatsen. Opgericht door Thor Lange, 1898. Ook staat hier het monument dat heet Modersmål (Moedertaal) en is één van de vele werken van Niels Hansen Jacobsen uit Vejen, gemaakt in 1903. Het is een mooie jonge vrouw, geflankeerd door de dichter Edvard Lembcke en de historicus A.D. Jorgensen.
We gaan verder naar Vejen en komen bij de Kongea. Deze rivier was vroeger de grens tussen het Hertogdom Schleswig-Holstein en het Koninkrijk Denemarken. Bij de rivier staat nog een gedenksteen van het koninklijk slot Skodborghus dat hier omstreeks het jaar 600 heeft gestaan.
We hebben nu de Noord-,Zuid- en Oostroute gereden. Dus de Westroute ontbreekt nog. Die gaan we vandaag maken.
Deze tour gaat van Vejen naar Askov, Malt, Landelundder Larenstein, Langeskov, Sonderskov,Maltbank weer naar Askov en dan terug naar Vejen. Vlak voor Askov zien we Askov For Songs Station (staats plantenkwekerij) die al sinds 1885 bestaat, en één van de oudste van Denemarken is. Midden in Askov vind je de dorpsvijver. Ook staat de kerk hier die in Romeinse stijl gebouwd is in 1899.
Verder is er in 1865 een niet meer gebruikte boerderij omgebouwd tot Eerste Deense Volkshogeschool. Deze staat er nog steeds, en heeft een prachtige tuin met een oude stenen muur omgeven. Van Askov gaan we naar Malt waar we een 800 jaren oude kerk tegen die ook weer zoals zoveel hier, in Romeinse stijl gebouwd is. Wanneer we Malt verlaten komen we opweg naar Landelund de Landelund Landbrugsskole(Landbouwwetenschapschool) tegen. Ook op deze tocht komen we enorm veel fruitbomen tegen langs de wegen. En dan vooral weer PRUIMEN. We hebben nog nooit zoveel pruimen gegeten dan hier. We komen langs Sonderskov Hovedgárd (Slot Sonderskov) wat momenteel een museum is van de gemeente Vejen. Hier dichtbij staat een oude watermolen waar vroeger (al van 1897) elektriciteit werd opgewekt en tot 1960 een deel van Askov van elektrisciteit voorzag. De eerste boerderij in Denemarken die van elektriciteit werd voorzien lag in Askov. We maken hier in de omgeving een mooie wandeling door het stroomdal van het riviertje. Van Askov gaan we weer richting Vejen. En dan zit ook deze rit die ongeveer 25 km. lang was, er weer op. We moeten dan nog ongeveer 7-8 km. fietsen naar de camping.
Verder maken we op 25 augustus nog een wandeling over en rond de Himmelbjerget. Hier zijn een paar "hoge" bergen waarvan de hoogste ca. 157 meter. Dus echt bergen zijn het niet maar de natuur is er prachtig. En om de top te bereiken moeten we wel stevig klimmen via een onverhard pad dat grotendeels ook nog met los grind bedekt is. Je doet een stap en glijd net zo snel weer naar beneden. Je moet soms op de handen steunen om te blijven staan. Maar als je dan boven bent is er een prachtig uitzicht. We hebben 3 van de toppen beklommen. Waaronder ook de Himmelgjerget. De Himmelbjerg Toren, 25 meter hoog, werd opgericht ter nagedachtenis van koning Frederik VII, die op 5 juni 1849 het Deense volk haar vrije grondwet gaf. De Toren, ontworpen door de architect LP Fenger, heeft een plaat met het opschrift: Ter nagedachtenis van de koning - Frederik VII - een vriend van het Deense volk - de gever van de Grondwet. De bouw begon in 1874 en op 6 juni 1875 kon de toren worden »onthuld«. Echter, zonder een deel van de versiering, namelijk het Koningsportret en de herdenkingskransen, gemaakt door de Deense beeldhouwer Ring. Deze ornamenten werden onthuld op Dag van de Grondwet 1891. Sindsdien is de toren ongewijzigd gebleven. Verder staan en nog een aantal monumenten waaronder het Budde Monument. - Het monument van Leopold Budde, de eerste directeur van de erkende school van Himmelbjerggården, werd onthuld op 27 augustus 1905. De inscriptie luidt: L. Budde, een beschermheer van de kinderen, geboren in Holbæk op 15 april 1836, gestorven op Himmelbjerggården op 24 augustus 1902. Opgericht door vrienden. De buste is door de Deense beeldhouwer Bøgebjerg gemaakt.
Op 26 augustus zijn we per auto naar Billund gegaan. Daar ligt LEGOLAND. Het is een kinderattractie, maar als je in de buurt bent moet je er wel even kijken. Weten we tenminste waar men het over heeft. Het is een goed verzorgd park, maar erg kommercieel. Het zijn allemaal eet- en drinktentjes. Aan de andere kant van de weg ligt het vliegveld Billund. En dat is te merken. De vliegtuigen razen met de regelmaat van de klok over. Het was leuk om dit gezien te hebben.
De volgende dag maken we een wandeling door Stuursbol plantage met Skoldeskovens. Dit bosgebied is in 1999 tijdens een orkaan grotendeels verwoest. De oude afgebroken stammen heeft men laten staan tussen de nieuwe aanplant. Diverse kunstenaars met motorzagen hebben van deze stammen kunstwerken gemaakt. Een mooie wandeling van ca. 10 km.
Op 29 augustus breken we op en gaan naar campingboerderij Houmgaarde in Hemmet vlakbij het Ringkøbingfjord aan de westkust van Jutland Dit is ook weer een boerencamping. De familie Rita en Hendrik Spijkerman die de camping runnen, komen van oorsprong uit Linde bij Zuidwolde, en zijn in 1995 vertrokken naar Denemarken. Ze hadden daar de mogelijkheid om hun melkveebedrijf te verdubbelen door de jaren heen. Ze hebben nu 145 hectare en produceren ca. 1.1 miljoen kg. melk per jaar. Op dit moment produceren de koeien ca. 9500 kg. melk per jaar per koe. Ze hebben 3 kinderen waarvan de oudste waarschijnlijk de boerderij over neemt. Hun camping is tevens een "natuurschool". Op mijn vraag wat dit inhield schoot ze in de lach. "Je hoeft geen cursus te volgen hoor... Maar de overheid stelt regels". Ik mag van de gemeente wel 20 plaatsen hebben, maar de Deense Natuurmonumenten vindt dat ik in een beschermd natuurgebied zit, en niet meer dan 3 plaatsen mag hebben. Als ik een natuurschool heb, mogen de gasten wel op het bedrijf logeren, en omdat ik een school ben, ben ik niet gebonden aan die drie plaatsen. Dus, als er meer dan 3 caravans staan, wordt het een natuurschool en moet je wat antwoorden invullen in verschillende modules. Maar die zijn niet zo moeilijk. En het mooie is dat veel mensen de cursus wel uitgebreider wilden volgen want ze wisten tot nog toe totaal niks van het boerenleven. Sommigen stonden met verbazing te kijken waar de melk vandaan komt. Maar goed, toen wij er stonden waren we maar met ons tweeën. Dus voor ons geen curcus! Maar het is een mooie omgeving. Vlak achter de camping is een bosje waar een oorlogsmonument staat uit de 2e wereldoorlog. Daar is een Engelse bommenwerper door de Duitsers neergeschoten. Het gebied werd onmiddellijk door de Duitsers hermetisch afgesloten. Maar een Deense boer uit de buurt zag 's nachts toch kans door de afzetting heen te dringen en een houten kruis te plaatsen. De Duitsers vonden dit zo'n prestatie, dat ze besloten om het kruis daar te laten staan. En zo staat het er nog steeds. Alleen is het door de jaren heen wel een keer vervangen. In de buurt is ook Borkhaven. Een toeristische haven waar alleen maar plezierboten liggen met een stel kleine vissersbootjes van plaatselijke vissers die op het fjord vissen. Er loopt een fietspad rondom het fjord die we, als de wind wat minder wordt, willen gaan fietsen. Nu eerst maar met de auto op pad. Naar het openluchtdierenpark in Givscud. In de buurt van Legoland. Een mooi onderhouden park waar de dieren zo natuurlijk mogelijk leven. Je kunt er met de auto doorrijden en op diverse parkeerplaatsen stoppen om daar een wandeling te maken tussen de dieren. Alleen bij de leeuwen moet je in de auto blijven. In dit gebied rijdt constant een tractor rond met een groot drukkussen voor op de hefinrichting. Als je auto pech krijgt word je er door de tractor uitgeduwd.
De volgende dag gaan we naar Søndervig. Daar is een zandsculpturen festival. Leuk om te zien. Verder maken we een toertocht langs het Noordzeestrand. Er loopt een weg door de duinenrand tussen het Fjord en de Noordzee. Een heel mooi gebied. En dat merk je meteen weer aan de enorme hoeveelheid campings en bungalowparken die je hier tegen komt. En óók aan het enorme aantal Duitsers die je hier tegenkomt.
De laatste dag dat we hier doorbrengen bezoeken we een Vikingdorp dat is nagebouwd in de oude stijl. Het verwonderde ons dat de Vikings niet langer dan 200 jaar bestaan hebben. Maar in die tijd heel wat teweeg hebben gebracht. Wij leren dat Columbus Amerika heeft ontdekt, maar de Denen lachen daar om want de Vikings waren er al veel eerder, maar dat is nooit beschreven. Na het bezoek aan dit dorp gaan we een pad door een polder in. In deze polder hebben veel Deense boeren hun jongvee lopen. Het is een natuurgebied, dus nog gedeeltelijk ongerept. Het pad eindigt bij een vogelkijkhut. De ironie wil dat het afgelopen weekend zich in deze kijkhut iemand heeft opgehangen.....Vreemde plek om je op te hangen. Het is er zo vredig en rustig. Niet te lang aan denken.
De volgende dag breken we op om naar huis te gaan.
Dus TomTommetje ingedrukt op "naar huis" en daar gaan we.
In Duitsland komen we nogal wat wegwerkzaamheden tegen. Dus we hebben van Hamburg tot Bremen constant in de file gereden (40-50 km.lang met een snelheid van ca. 15 km/uur) Maar we zijn weer thuis gekomen.
Tot de volgende keer.

Geen opmerkingen: