dinsdag 30 oktober 2012

LAW - Wandelen door het stroomdal van het Oude Diep


Door het stroomdal van het Oude Diep

Van aug. 2011 tot april 2012 hebben we een wandeling gemaakt door het stroomdal van het Oude Diep. Deze wandeling begint achter Echten, waar het Oude Diep uitmond in de Hoogeveense vaart. En hij eindigt bij Orvelte op het Ellertsveld.
Vroeger liep het Oude Diep van de vochtige heidevelden en de moerasbosjes ten zuiden van Westerbork langs Hoogeveen en Echten naar Meppel in het zuidwesten van Drenthe. Maar dat is eerlijk gezegd al 350 jaar niet meer het geval... Sindsdien lijkt iedereen z'n uiterste best te hebben gedaan om ons het Oude Diep te laten vergeten.

1e Etappe: Van Echten naar Hoogeveen.
De eerste etappe begint feitelijk bij het eind van het Oude Diep. We komt namelijk langs de plek waar de beek uitkomt op de Hoogeveensche Vaart. Verder wandelen we langs het oude Huis te Echten. In de zeventiende eeuw liet de bewoner van het huis, jonker Roelof van Echten zijn oog vallen op de venen ten oosten van het Oude Diep. Zijn veenderij vormde het begin van het huidige Hoogeveen.

2e Etappe: Van Hoogeveen naar Tiendeveen.
Tijdens deze etappe merken we hoe nat en sompig vroeger vrijwel het hele gebied rond Hoogeveen geweest is. Tot in het begin van de twintigste eeuw werd hier nog volop turf gestoken. Daarna liet men het voor wat het was. Eleveld bleef met zijn wijken zitten. Tijdens onze wandeling langs de stille kanaaltjes zien we dat het de natuur geen moeite kost om hier de regie weer volledig in handen te nemen.

3e Etappe: Van Tiendeveen naar Pesse.
Deze etappe brengt ons onder andere naar een streekje met de opvallende naam Siberië. In het routeboekje lezen we er onder andere over: ' In de streek tussen Tiendeveen en Stuifzand grensden maar liefst vier gemeenten aan elkaar. Behalve Hoogeveen waren dat de toenmalige gemeenten Ruinen, Beilen en Westerbork. Niet één uithoek, maar vier keer een uithoek... En elk van de vier gemeenten had wel een aantal inwoners die zich daar aan het 'voeteneind' van de gemeente, in 'Siberië' - ver weg van de bemoeizucht en de mening van de buren - het meest op hun gemak voelden...'

4e Etappe: Van Pesse naar De Blinkerd (Drijber)
Deze etappe toont ons het Oude Diep op zijn mooist met zijn meanderende loop en natte oevers en met de houtwalletjes langs de rand van het beekdal. Dit is de middenloop van de beek waar de afgelopen jaren de grote projecten van Het Drentse Landschap zijn uitgevoerd. Op veel plaatsen is het beekdal hier nog geen honderd meter breed. De etappe eindigt boven op de VAM-berg, die met zijn 50 meter boven NAP de hoogste 'berg' van Drenthe is...

5e Etappe: Van de Blinkerd (Drijber) naar Balinge.
We wandelt langs het lommerrijke VAM-kanaal en het herstelde bovenloopje van het Oude Diep naar de bossen en weiden waar het Oude Diep ontspringt. Onderweg komt we langs het Mantingerbosch, een oud eiken- en beukenbos met opvallend hoge hulstbomen. Volgens de deskundigen is dit het enige bos in Nederland waarvan bewezen kan worden dat er sinds de prehistorie altijd bos heeft gestaan. De grond is er nooit ontgonnen.

6e Etappe: Deze gaat van Balinge langs de Mantingerbos naar Bruntinge, en van daar via het landgoed de Vossenberg naar Wijster. Eindpunt Café Pot.
Het kleine gehucht Balinge en haar kleine eveneens piepkleine zusterdorpjes Mantinge, Garminge en Bruntinge ontstonden aan het eind de middeleeuwen toen het kerkdorp Westerbork overbevolkt raakte en ondernemende boeren hun geluk elders gingen proberen. De etappe loopt voor een deel over het prachtige ontginningslandgoed Vossenberg van Het Drentse Landschap.

7e Etappe: Start bij café Pot in Wijster. Finish bij de ijsbaan in Holthe.
Etappe 7 gaat van Wijster door de bossen naar Spier, en van daar via het Terhorsterzand naar Holthe. Vanuit Wijster lopen we eerst een eind in westelijke richting naar het Ter Horsterzand waar we door de opvallende jeneverbesstruwelen lopen. Vervolgens gaan we ten zuiden van het dorp Beilen langs in oostelijke richting naar het kleine dorp Holthe dat het eindpunt van deze etappe vormt.

8e Etappe: Deze begint de ijsbaan in Holthe, en finisht bij Golden Tulip Hotel Ruyge Venne aan de Beilerweg in Westerbork.
Etappe 8 gaat van Holthe door het Scharreveld naar Westerbork.
We maken tijdens deze etappe kennis met twee opmerkelijke natuurterreinen: het kleine, maar bijzonder fraaie Holtherzand en het 300 hectare grote heideterrein Scharreveld. Het Scharreveld is een van de grootste natuurontwikkelingsprojecten van Het Drentse Landschap. De afgelopen jaren zijn er enkele kleine heideterreintjes aan elkaar gekoppeld door de tussenliggende landbouwgrond aan te kopen. Het is erg nat op het Scharreveld aan het worden. Gelukkig hebben we daar rekening mee gehouden bij de keuze van ons schoeisel!

9e etappe: Start bij de Ruyge Venne in Westerbork, en finnisht midden in Orvelte bij café Warmolts.
Deze etappe gaat van de Ruyge Venne, naar Zwiggelte en van daar via 't Timmerholt naar Westerbork. Van Westerbork gaan we dan via de Oud Groningerweg door het Rijntjesveld naar Orvelte. De laatste etappe van De Loop van het Oude Diep voert ons door een eeuwenoud boerenland. Dit is het echte, kleinschalige Drentse esdorpenlandschap. Hier ontbreken de grootschalige veldontginningen die we tijdens de eerdere etappes zagen. Geen lange rechte ruilverkavelingswegen, maar kronkelpaden en landweggetjes op weg naar het sfeervolle oude Drentse dorp Orvelte.

We hebben genoten van deze tocht door ons mooie Drentheland.
Voor degene die op GPS lopen, u kunt de route downloaden op: 

GPS Wandel- en fietsroutes


Of ga op deze blog naar: 1.7 GPS Wandeltochten
  Daar staan meer GPS wandel- en fietsroutes van mij op.

Voor de liefhebbers van mijn foto-reportage, even kijken op:

Wandelen door het stroomdal van het Oude Diep

Geen opmerkingen: